Her şeyden önce şu bilinmeli ki Abaqus programı SI birim sistemiyle çalışır. Yani tüm birimleri newton ve metre cinsinden girmemiz gerekiyor.
Abaqus CAE 6.11'de de her program gibi analizini yapacağımız modeli çizmemiz gerekiyor.
Bunun için Part komutunu kullanacağız. Part modülü altındaki "Create Part" butonuna tıklıyoruz;
Diğer bir alternatif olarak "Part Manager"i açıp Create düğmesine basarak da yeni bir part oluşturabiliriz.
Başlangıç olarak resimdeki seçenekler ile devam etmek uygun olacaktır.
Diğer üç boyutlu modelleme programlarındaki gibi Extrusion , Revolution ve Sweep komutlarıyla farklı geometrik şekillerdeki cisimleri çizebilmemiz mümkün.
Shape seçeneği altındaki "Solid" ile katı cisimleri "Shell" ile kabuk "Wire" ile kablodan ziyade SAP2000'deki gibi çubuk elemanları "Point" ile ise noktasal cisimleri tanımlama imkanımız var.
"Approximate size" kutusu bize çalışacağımız düzlemin yaklaşık olarak boyutunu veriyor. Mesela düzlemde 1*0,25 boyutlarında bir kiriş çizeceğiz, 1 değerini vermek isabetli olacaktır.
Continue deyince çalışma alanımız bizi karşılar.
Sol tarafta modelleme araçlarından çember dikdörtgen veya eliptik şekiller ile herhangi bir üç boyutlu part oluşturabiliriz.
İlk dersimize biraz önce de örnek verdiğim gibi 1 metre açıklığında 0,25*0,30 metre kesit boyutlarında bir kiriş çizerek başlayalım.
Çizim kolaylığı açısından ekrandaki "Grid"leri yani ızgaraları kullanabiliriz. Ayrıca "Sketcher Options" butonundan Grid aralıklarını ve Çalışma alanını isteğimize göre düzenleyebiliriz;
Manuel olarak karemizin başlangıç ve bitiş koordinatlarını aşağıdaki komut satırından girebiliriz;
Diğer nokta olarak 0.5,0.125 değerlerini X,Y çifti olarak girdik.
Kirişimizin kesiti oluştu. Şimdi aşağıdaki kırmızı x işaretine tıklayarak yükseklik değerini gireceğiz. Abaqus programında bir komutu tamamlamak veya devam etmek için aşağıdaki komut çubuğunda X veya Done düğmelerinden hangisi varsa ona basmak gerekiyor.
X düğmesine tıkladığımızda " Sketch the section for the solid extrusion " ifadesinden sonra tekrar Done düğmesine tıklıyoruz.
Kirişimizin yüksekliği 0.3 metre olacağı için Depth yani derinlik kısmına 0.3 yazıp okey diyoruz.
İlk partımızı oluşturduk :) Bu arada menü çubuğunun altındaki
bu düğmelerle move, rotate komutları ve render yani görünüm ayarlarını değiştirebilirsiniz.
İkinci dersimiz " Property " modülü hakkında yani cismin malzeme özelliklerini nasıl tanımlayacağımızı göstereceğim.
Kolay gelsin.